Dokonać małego kulinarnego cudu – domowych marshmallows w gorącej czekoladzie – pokusili się pewnie nieliczni. Ten smak z dzieciństwa, ten kosmos między palcami oraz szron na twarzy – to wszystko wraca do nas, kiedy popijamy kubek gorącej czekolady z rozpływającymi się w ustach piankami. W dzisiejszym artykule zapoznamy się z tym, jak zrobić domowe marshmallows z gorącą czekoladą.
Sposób przygotowania
Domowe marshmallows cieszą się coraz większą popularnością, a ich przygotowanie jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że własnej produkcji marshmallows nie da się porównać z tymi kupnymi. Są dużo smaczniejsze, zdrowsze i, co najważniejsze, w pełni naturalne. Polecamy ten przepis zarówno jako deser, jak i jako dodatek do kawy czy herbaty.
Potrzebne składniki to: 3 łyżki żelatyny, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz cukier puder do obsypania.
Przygotowanie marshmallows zaczynamy od namoczenia żelatyny w 1/3 szklanki zimnej wody. Cukier rozpuszczamy w pozostałej wodzie, dodajemy sól i gotujemy, mieszałkażmy, aż powstanie karmel. Następnie wlewamy do niego rozpuszczoną żelatynę i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt z wanilii i ubijamy na pianę. Piankę przekładamy do formy wysypanej cukrem pudrem i pozostawiamy do stężenia na około 4 godziny.
Przygotowanie gorącej czekolady
Po przygotowaniu marshmallows przyszedł czas na gorącą czekoladę. Ta niegdyś królewska uczta, dziś dostępna jest dla każdego, a jej przyrządzenie w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!
Składniki, które potrzebujemy to: 1 tabliczka czekolady, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru oraz szczypta soli.
Czekoladę kruszymy i roztapiamy w rondelku z dodatkiem 3 łyżek mleka. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy resztę mleka, cukier i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą i czekolada będzie gorąca, ale nie wrząca!
Jak połączyć marshmallows z gorącą czekoladą?
Już prawie koniec! Teraz połączymy oba składniki. Gorącą czekoladę nalewamy do kubka, a na wierzchu układamy kilka marshmallows. Piana z pianek powinna lekko się rozpuścić, dodając napojowi słodkiego smaku i kremowej konsystencji.
Dodatki i urozmaicenia
Na koniec kilka słów o smacznym urozmaiceniu. Jeśli chcemy nadać naszemu deserowi dodatkowego uroku, możemy posypać go startą czekoladą, cynamonem, a nawet posypać go karmelizowanymi orzechami.
Jednym z najpopularniejszych dodatków są bita śmietana i syrop z karmelu, które podkręcają smak gorącej czekolady. Pamiętajmy również, że do przygotowania gorącej czekolady możemy używać różnych rodzajów czekolady – mlecznej, gorzkiej, a nawet białej.
Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na niskokaloryczne śniadanie – mega przepisy!