Znajomym i relaksującym rytuałem dla wielu z nas jest spożywanie śniadania na spokojnie w domu. Problem pojawia się, gdy poranne godziny stają się zbyt intensywne lub zaczynamy pracę wcześniej. Czy wtedy musimy rezygnować z najważniejszego posiłku dnia? Być może z przyjemności jedzenia go w domu, ale na pewno nie z jego spożycia. Zobacz nasz pomysł na śniadanie do pracy, które możemy przygotować z wyprzedzeniem lub do którego składniki pakujemy do torby i komponujemy je dopiero w miejscu pracy.
Przygotowanie smacznego i szybkiego śniadania
Planowanie śniadania do pracy rozpoczynamy od wyboru odpowiednich produktów. Powinny to być składniki, które zapewniają nam wartościowe składniki odżywcze, a raczej nie te, które dostarczają pustych kalorii. Do przygotowania śniadania do pracy wybieramy produkty które możemy łatwo schować do torby, które są odporne na zmiany temperatury i które nie wymagają specjalistycznego przechowywania.
Doskonałym pomysłem na śniadanie, które można jeść na „chwytaka” są na przykład kanapki. Najlepiej, jeżeli na ich skład składa się więcej niż tylko masło i wędlina. Pamiętajmy o warzywach, które dostarczą nam witamin i minerałów oraz o dodatkach takich jak np. awokado, które dodają kanapkom nie tylko smaku, ale również wartości odżywczych.
Kreatywne propozycje na śniadaniowe kanapki
Na śniadaniowe kanapki do pracy mogą składać się produkty, które odmienią nasze śniadanie i sprawią, że nie będzie ono monotonne. Co powiesz na przykład na kanapkę z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami? Albo na wersję z awokado, jajkiem i tuńczykiem?
- kanapka z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem
- kanapka z hummusem, kiełkami i papryką
- kanapka z masłem orzechowym, bananem i siemieniem lnianym
Alternatywy dla klasycznego śniadania – nowości na talerzu
Zmieniając się i ewoluując, rynek żywności dostarcza nam coraz to nowych produktów.
Zamiast tradycyjnej kanapki, warto sięgnąć po batony białkowe, które dostarczą nam energii na długo. Jedynym ich minusem jest dość wysoka cena, dlatego warto nauczyć się robić je samemu. Możemy wtedy też dobrać składniki według naszego gustu.
Interesującą alternatywą dla kanapki mogą być też placuszki owsiane, które są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Możemy je upiec na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie zabrać ze sobą do pracy i zjeść na ciepło lub zimno – w zależności od naszych upodobań. Świetnie komponują się z dodatkami w postaci owoców, jogurtu czy miodu.
Ozdrowieńcze, energizujące składniki na dobry początek dnia
Najważniejsze dla zdrowego śniadania jest to, aby dostarczało ono energii na cały poranek. Wybierajmy więc składniki bogate w białko, które długo dostarczają nam energii oraz błonnik, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Warto również pamiętać o takich składnikach jak orzechy, pestki i nasiona, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Pamiętajmy, że to my decydujemy o tym, co spożywamy na śniadanie i to od nas zależy, czy będziemy mieli energię na cały dzień. Dorzućmy do naszej torby zdrowe przekąski, które umilą nam poranek w pracy i pomogą efektywnie pracować przez cały dzień.
Zobacz także: Pomysł na niskokaloryczne śniadanie – mega przepisy!